1. .hu
 2. .com
 3. .co
 4. .org
 5. .net
 6. .info
 7. .biz
 8. .io
 9. .us
 10. .ca

A legfontosabb kulcsszavunkat érdemes a domain névbe foglalni, ha az nem túl hosszú (kötőjellel vagy nélküle). 2023-ban is elsősorban a brandnév + kulcsszó, vagy 2-3 Long Tail kulcsszó (15 karakterig) ajánlott (kulcsszókutatás alapján): WOM – Word Of Mouth : szóbeszéd marketing miatt. Megjegyezhető legyen: számokat és egyéb extra karaktereket lehetőleg teljesen mellőzzünk. Ékezetes domain: csak ha az ékezet nélküli is a miénk (elperelhető). 2012-től egyedi domain végződés igényelhető (1.000 – 185.000 $, pl.  .hotel vagy .shop stb.) = nem érdemes. Felső szintű domain végződésű (TLD): prioritás élvez az adott nyelvi végződés: ccTLD = .hu. Persze a .gov, .edu .mil azaz állami, oktatási, katonai domain végződéseket nem számolom bele, amúgy azok a legjobbak, de ezek nem igényelhetők, innen csak backlink szerzés miatt hatásosak. (2023.03.02.)

 1. HostGator
 2. GoDaddy
 3. Namecheap
 4. Network Solutions
 5. Domain.com

Hangsúlyozom, hogy a tárhelyszolgáltató a fontos, nem a domain regisztrátor, ez utóbbi csak akkor, ha szándékosan domain vásárlásba fogunk (van valami oka a domain-ek vételének) majdnem minden minőségi tárhelyszolgáltatónál lehet domaint is vásárolni, sokaknál jár is a tárhelyhez egy ingyenes domain is. Most vásárolni kívánt új domain vásárlása, majd átirányítása egy meglévőre = nem ér szinte semmit sem: oka, nincs rajta tartalom, nincs link, nincs kellő életkora. (2023.02.11.)

 1. Rackforest
 2. Hostinger
 3. Nethely
 4. Elin
 5. Sybell
 6. Maxer
 7. Websupport
 8. Ruffnet
 9. Profitárhely
 10. Ezit

Tartalékok: Mhosting > Ntit > Versanus > Tárhely.eu. Itt nem volt nehéz a lista, mert sajnálatosan annyi rossz hazai tapasztalat és kontár cég van, hogy könnyebb kiválasztani, ki az, aki jó, mint leírni, aki nem. Sajnos az ügyfelek zömének fogalma sincs és bedől az olcsó domain vásárlása mellett a tárhely csábításának is. Így a jó példák az első 10-nél csak személyes/ügyfeleim elégedettségi sorrendje dönt, de az elég szubjektív is lehet, a további 5-nél azért vannak még fejleszthető hiányosságok. (16 év gyakorlati tapasztalat – mindezt most 410 ügyfél 650+ domain alapján , ebből kb. 150+ WP/Woo oldalon dolgoztam).

Pár szempont, amire érdemes figyelni: Mire lesz használva (webshop, weboldal, milyen CMS rendszer SEO szempontokból stb.) Tárhely mérete, adatbázis-használat, e-mail fiókok száma és mérete, saját .htaccess futtatási lehetőség, időzített feladatok elhelyezésének lehetősége (cron), Jó ügyfélszolgálat (valós rendelkezésre állás) Gyorsaság, innovációs újítások mihamarabbi alkalmazása, pl.: SSD Raid, Private Cloud, Vmware (vSphere), Ingyenes SSL tanúsítvány stb. Fokozott FTP biztonság. Saját virtuális FTP szerver, FTP vírusszűrés, e-mail-vírusszűrés, spamszűrés. Php verzió váltás 7.4+ és php 8+ support, Http/2 vagy inkább http/3, LiteSpeed cache szerver, Free CDN, RAM/SSD/CPU arány, SSH, CPU (events/sec), Native IPv6 Support, korlátlan tárhely kapacitás és korlátlan sávszélesség, ingyenes klónozás… (2023.03.02.)

 1. Ionos
 2. WPX
 3. Bluehost
 4. InMotion
 5. Nestify
 6. Hostinger
 7. A2 Hosting
 8. SiteGround
 9. WP Engine
 10. Nexcess

Továbbiak: Fastcomet, Hostgator, DreamHost, Hetzner és a Flywheel most tartalékban van – nálam. Professzionális igényekre, nagy terheltségre (WooCommerce) kizárólag ezek közül javaslok (utána a fenti lista szerint): LiteSpeed, UpCloud, Virtuozzo, Kinsta. 16 év 150/900+ WP/Woo SEO kezelése, marketing tanácsadása, javaslata alapján. Ár-érték, support, válaszolási idő, kiszolgálás gyorsasága, biztonsági másolat, free SSL, http/2 ill. http/3 és egy sok technikai egyéb szempontok alapján. (2023.03.01.)

 1. Mouseflow
 2. Crazy Egg
 3. Hotjar
 4. Smartlook
 5. Lucky Orange
 6. Capturly
 7. NotifyVisitors
 8. Attention Insight
 9. Plerdy
 10. Matomo

Az első 4 szubjektív lehet, de kb. ezek közül kerül ki a legjobb. Változó, mikor mit használunk, ügyfél igény is. Nem fért bele főleg az ár-érték miatt a VWO Insights. (2023.03.02.)

 1. MonsterInsights
 2. Google Analytics
 3. Analytify
 4. ExactMetrics
 5. Woopra
 6. Mixpanel
 7. Heap
 8. WP Statistics
 9. 10Web
 10. Matomo

Itt is nagy a szórás, kinek mire van szüksége, az első 5 azért kielégítő az alapvető szempontokból. (2023.01.17.)

 1. BlogVault
 2. WPStageing
 3. Snapcreek Duplicator
 4. UpdraftClone
 5. All-in-One WP Migration
 6. WP Stagecoach
 7. WP Time Capsule
 8. BoldGrid
 9. WPvivid Backup
 10. WPSiteSync

Itt is kinek mire van szüksége, az alap stageingtől a rendszeres backupig, lehet válogatni, szerintem ez jó sorrend, nekem bevált, de mivel nem vagyok hardcore-fejlesztő, lehet, hogy másnak más a tapasztalata. (2023.02.15.)

 1. Oxygen
 2. GeneratePress
 3. Livecanvas
 4. Kadence Blocks
 5. Bricks
 6. Bizy
 7. Zion Builder
 8. Elementor + OceanWP
 9. SeedProd
 10. Genesis

Iszonyat sok van és nagy a rotáció. Fontos szempont: a kevés script és a SEO-barát és az egyszerű, átlátható kezelhetőség, gyors betöltődés, csak annyi CSS/JS-t használjon amennyi éppen szükséges, darg-and-drop és html szerkeszthetőség, letisztult design. Megvalósíthatóság, könnyű kezelés, flexibilitás stb. Ezek miatt a régebbi dolgok már igencsak idejét múltak és nem haladtak elég gyorsan a felhasználók igényével: Azért a további sorrend (a fentiek után): Visual Composer (WP Bakery) > Beaver Builder > Themify Builder > Nimble > Getwid > Neve > Astra > Thrive Architect > Live Composer > Blocksy > Divi > SiteOrigin > Avada… stb. (mind minden itt is személyes tapasztalat: 150+ WP SEO, 16 év alatt. (2023.03.14.)

 1. Sucuri Security Pro
 2. MalCare Security Pro
 3. All in One WP Security & Firewall
 4. Wordfence Security Premium
 5. Jetpack Backup Pro
 6. BulletProof Security Pro
 7. Defender Pro
 8. WP Cerber Security Premium
 9. SecuPress Pro
 10. iThemes Security Pro

Teljesen világos (legalább számomra), hogy egy magára valamit adó cég foglalkozik a WordPress oldalának a védelmével (a jó tárhely + CDN mellett). Mint az offline céget is szokás őrizni, kamera, megfigyelőrendszer, egyebek. WordPress esetében elengedhetetlen a minőségi védelem, és itt is, mint a vírusirtók esetében nagy a különbség az ingyenes és a Prémium szolgáltatások közt. Egy KKV esetében is ennyit megér a biztonsága egy cégnek. Amennyiben ingyenesek közt szeretne valaki választani kivételesen az All in One WP Security & Firewall a fizetősök közt is különösen jó, de a többi ingyenesről már ez nem mondható el, esetleg a Wordfence Security és a BulletProof Security lehet még átmeneti megoldás. (2023.03.01.)

 1. Swift Performance – Premium
 2. WP Rocket – Premium
 3. Comet Cache – Premium
 4. Perfmatters – Premium
 5. WP Fastest Cache – Premium
 6. LiteSpeed Cache – Free
 7. W3 Total Cach – Free
 8. WP Super Cache – Free
 9. Swift Performance Light – Free
 10. Autoptimize – Free

Itt is mint a vírusirtóknál és a WP védelmi moduloknál, a Prémium vonal sokkal hatékonyabb (többnyire), bár ez azért sok tényezős (tárhely, php, pluginok száma stb.). Sebesség optimalizálás fontos, ma már mindegyikhez szinte ma már elengedhetetlen a http/2 vagy http/3 + a CDN. Sorrend elég friss, mivel sok ilyen jellegű megkeresés van. Fontos szempont, hogy ezt fejlesztővel átbeszélve vagy biztonsági mentés után érdemes ezzel a beállításokkal foglalkozni, mert okozhat nagy összeakadásokat is (manuálisan ne fogjunk bele, ha nem vagyunk legalább középszinten tisztában a WordPress fejlesztésével). A sorrendről az első 4 szokott nálam cserélődni, sőt néha a Lightspeed jobb eredményt ér el, mint némely fizetős verzió. (2023.03.14.)

 1. Cloudflare
 2. StackPath (MaxCDN)
 3. KeyCDN
 4. Sucuri
 5. Bunny CDN
 6. QUIC.cloud
 7. Google Cloud CDN
 8. Imperva CDN
 9. Amazon CloudFront
 10. Microsoft Azure CDN

Itt is lehetnek véleménykülönbségek, de a lényeg, hogy legyen: már egy kisebb KKV esetében megéri, egyrészt a biztonság és a gyorsaság miatt, plusz jobbra van http/2 néhol http/3 beállítás is. Kisebb hazai oldalak, akik csak magyar közönséget szolgálnak ki és nem Woocommerce, hanem csak egyszerű üzleti oldal esetében nem feltétlenül kell, bár ártani nem árt, soknak az ingyenes szolgáltatása is bőven jobb, mint némely tárhelyszolgáltató által nyújtott lehetőségek. (2023.02.25.)

 1. Imagefy
 2. Smush PRO
 3. ShortPixel Unlimited
 4. WP Compress Starter
 5. Optimole Starter
 6. Converter for Media PRO
 7. EWWW Image Optimizer Standard
 8. Cloudimage Personal
 9. Kraken Micro/Basic
 10. Robin image optimizer Short

Legjobb kép file formátum 2023-ban: webp, várhatóan 2023 év végére vagy 2024-re: avif. Fontos, hogy legyen, hacsak nem mentünk a PS-ben tökéletesen vagy már eleve kép kbyte és a pixel helyesen van méretre igazítva webp-t (és a kép file név is kisbetű, kötőjel, ékezet mentesen legyen). Javasolt az ingyenes verziót próbálni és venni 1-2 hónapot és az összes képet (amennyire szükség van) optimalizálni, ha kész: megtartani/törölni a plugint vagy downgrade-elni. (2023.03.02.)

 1. Media File Renamer – Pro
 2. File Renaming on Upload
 3. Media File Renamer – Free

Ha már megtörtént a baj: nem jól lettek elnevezve a képek (az alapok helyesen: kisbetűvel, kötőjellel, ékezet nélkül, különleges karakter nélkül, szóköz nélkül), akkor érdemes átneveztetni egy pluginnal, vagy automatikusan (az többnyire a manuális a célszerűbb). Ez esetben kimagaslóan jó a Media File Renamer – Pro verziója. Futottak még: Phoenix Media Renam e – Free. (2023.02.22.)

 1. Rank Math – Pro
 2. All-In-One SEO (AIOSEO) – Pro
 3. Yoast SEO – Pro
 4. Schema – Pro
 5. SEOPress – Pro
 6. The SEO Framework – Pro
 7. Premium SEO Pack – Pro
 8. WP Meta SEO – Pro
 9. HubSpot SEO
 10. Ahrefs SEO

Az első kettő sorrendje majdhogynem szubjektív lehet aztán a többi relatíve egyformán mozog, vannak bennük nagyon jó egy-egy dolgok, de összességében vagy bonyolultabb a kezelése (felhasználóknak és SEO-s személyeknek egyaránt), vagy nem aktualizált dolgokat mutatnak, vagy éppen belassítják az oldalt, a sok elemző analitikájukkal. Kereső:optimalizálás egy része csak ez amit ezek a pluginok tudnak, sok elavult, nem pontos, helytelen adatokat ad és nem annyira lényeges a meta tagok kitöltése, mint anno. A Hubspot és az Ahrefs remek, de relatíve drága (mármint maga a plugin ingyenes, de a szolgáltatások drágák, igazából persze nagyon jók, de nem KKV szinteken). Soknál már a Free/Lite-verziók szakszerű használata is sokat ér(ne), ám az ügyfelek jelentős zöme (tisztelet a kivételnek), felteszi nem állítja be jól és nem is jól használja (ilyenkor legalább érdemes lenne egy SEO-sal átnézetni, magyarázó órát venni tőle). Futottak még: Semrush SEO Writing Assistant, WordLift AI. (2023.03.20.)

 1. MailPoet
 2. MailChimp
 3. MailerLite
 4. Newsletter
 5. Mailster
 6. OptinMonster
 7. Icegram
 8. Jackmail
 9. Bloom
 10. Sendinblue

Igények függvényében azért eléggé tud változni a sorrend, bár az első elég jók, míg a többi a rés piacot vagy kisebb hiányosságokat kihasználva próbál meg piaci részesedést kiharcolni. Fontos infó: Ki mire használná, mielőtt döntés születik: Ideális stratégiában az OptinMonster inkább marketing/média ügynökségeknek, webáruházaknak hasznosabb és az előfizetők gyűjtésére, míg a MailPoet, Mailchimp, Newsletter, Mailster és a többi pedig az e-mailes marketing kampányok felépítésére szolgál. Futottak még: Thrive Leads, MailOptin, WP Mail SMTP (2023.02.16.)

 1. WPForms
 2. Gravity Forms
 3. Formidable Forms
 4. Ninja Forms
 5. Contact Form 7

Itt elég határozott a véleményem a sorrendről, többet nem is szükséges listázni, mindegyikkel meg lehet oldani a legfontosabb egyedi igényeket, ha ezekkel nem sikerül, akkor egyedi fejlesztés jön. (2023.02.14.)

 1. VWO
 2. Google Optimize
 3. HubSpot’s A/B Testing Kit
 4. Freshmarketer
 5. Optimizely

Nincs túl sok tapasztalatom bennük, mindegyikkel 1-2x dolgoztam. Sajnos a cégek nemigazán foglalkoznak ezzel, én meg hiába mondom, hogy hasznos a konverzióoptimalizálás szempontjából… (2023.01.28.)

 1. Inkrofall
 2. WordLift
 3. AI Mojo
 4. Aiomatic
 5. ContentBot AI Writer
 6. AI ChatBot
 7. MyCurator
 8. Quttera
 9. WatsonFinds
 10. WoowBot

Sajnos sok megszűnt, még korai volt a felhasználóknak, akik az alapbeállításokkal is bajlódnak. A ChatGPT hype óta lett pár hazsnos… (2023.03.20.)

 1. Hubspot CRM
 2. WP ERP
 3. UpiCRM
 4. Presspoint CRM
 5. Zoho CRM
 6. Agile CRM
 7. Jetpack CRM
 8. vCita CRM
 9. Bitrix24 CRM
 10. Salesforce CRM

Nincs olyan sok tapasztalatom benne, mert nem az a szakterületem, mégis sokszor kell nemzetközi oldalakra ajánlani. (2023.02.02.)

 1. Monday.com + Slack
 2. ClickUp + Slack
 3. Basecamp
 4. Trello Business + Playway / Bigpicture
 5. Asana + Instagantt

Igények függvényében igencsak szerteágazó (pár fős cégnél 3-8 a fentiek bőven megfelelnek + erősen javasolt a Gantt-chart integráció megléte: az ügyfelek és a transzparencia miatt), persze még számos remek szoftver van, csak néhányat, amit ritkábban használtam/esetlenként használunk, ügyfél-kommunikációra főleg más céggel együttműködve (nagyon nem mindegy ki, és mire kell, hogy használja): Clockify, Teamwork, Evernote Business, GanttPro, TeamGantt, Wrike, LiquidPlanner Paymo, Confluence, Zoho Projects, Jira. (2023.02.06.)

 • 420+ referencia
 • 25+ CMS SEO
 • 16+ év SEO tudás
 • 4+ kolléga
 • 680+ domain
 • 90+ SEO oktatás
 • 26+ SEO előadás
 • 3+ médiacég