A Google Keresési Dokumentációs Kiszivárgásának Főbb Értelmezése

A Google Keresés belső rangsorolási dokumentációjának hatalmas kiszivárgása sokkoló hullámot indított a keresőoptimalizálási közösségben. A kiszivárogtatás, amely több mint 14000 potenciális rangsorolási funkciót tárt fel, példátlan betekintést biztosít a Google szigorúan őrzött keresési rangsoroló rendszerének részleteibe.

Egy Erfan Azimi nevű férfi megosztott egy Google API-dokumentum kiszivárogtatását a SparkToro-s Rand Fishkinnel, aki viszont bevonta Michael Kinget az iPullRank-tól, hogy segítséget kérjen a történet terjesztéséhez.

A kiszivárgott fájlok a Google API „yoshi-code-bot /elixer-google-api” nevű dokumentum-kötelezettségéből származnak, ami azt jelenti, hogy ez nem feltörés vagy bejelentő volt.A Google néha igazat mond, de mindent le kell tesztelned, hátha megtalálod, de lehet hogy nem.

Az összes fájlt megtalálható itt, de tudni kell, hogy több mint 14.000 lehetséges rangsorolási jel létezik, és egy egész napba beletelik, hogy mindent átásson. 2596 rangsorolási modul és 14014 attribútum van. Azonban, hogy ezek milyen súllyal bírnak, továbbra is rejtély.

A Google sajátos módszerrel azonosítja a következő üzleti modelleket: hírek, YMYL, személyes blogok (kis blogok), e-kereskedelmi és videós webhelyek. Nem világos, hogy a Google miért szűri kifejezetten a személyes blogokat.

Úgy tűnik, hogy a Google algoritmusának legfontosabb összetevői a navBoost, az NSR és a chardScores.

A Google egy webhelyszintű jogosultsági mutatót és néhány webhelyszintű jogosultsági jelzést használ, beleértve a Chrome böngészőkből származó forgalmat.

A Google az oldal-beágyazásokat, a webhely-beágyazásokat, a webhely fókuszát és a webhely sugarát használja a pontozási funkciójában. A Google méri a rossz kattintásokat, a jó kattintásokat, a kattintásokat, a leghosszabb ideig tartó kattintásokat és a webhelyszintű megjelenítéseket.

A Google-nak van valami úgynevezett pageQuality (PQ). Ennek a mérésnek az egyik legérdekesebb része az, hogy a Google egy LLM segítségével becsüli meg a cikkoldalakkal kapcsolatos „erőfeszítést”. Ez az érték hasznosnak tűnik a Google számára annak meghatározásában, hogy egy oldal könnyen replikálható-e. Képek, videók, linkek fontosak és a felhasználói élmény.

A Google Keresés Belső Rangsorolási Dokumentációjának Hatalmas Kiszivárgása Sokkoló Hullámot Indított A Keresőoptimalizálási Közösségben.
 • A siteFocusScore azt jelzi, hogy egy webhely mennyire összpontosít egy adott témára.
 • A siteRadius azt méri, hogy az oldalbeágyazások mennyivel térnek el a webhely beágyazásától. Egyszerűen fogalmazva, a Google aktuális identitást hoz létre az Ön webhelyéhez, és minden oldalt ehhez az identitáshoz mérnek.
 • A siteEmbeddings tömörített webhely-/oldal-beágyazások.

A témafókusz itt közvetlenül ki van hívva. Nem tudjuk, hogy miért szerepel a témafókusz, de azt tudjuk, hogy a webhely témapontszáma alapján számértéket kap.  Mérik a témától való eltérést, ami azt jelenti, hogy a témahatárok és a kontextuális áthidalás fogalmának van némi támogatása a szabadalmakon kívül.

Az NS a hálózat egy lokalizált részhalmazára összpontosít a kezdő csomópontok körül. A közelség és a relevancia kulcsfontosságú területek. A felhasználói érdeklődés alapján személyre szabható, így biztosítva, hogy a témacsoporton belüli oldalak relevánsabbak legyenek az egész webre kiterjedő PageRank képlet használata nélkül. Az ellenkező oldalon ezt alkalmazhatjuk az alacsony minőségre (egy másik pontszám a dokumentumból). Ha egy rossz minőségű oldal más oldalakra hivatkozik, akkor az alacsony minőség a magtársítás miatt beszennyezheti a többi oldalt. 

Képminőség

Az ImageQualityClickSignals azt jelzi, hogy a képminőség kattintással mérhető (hasznosság, bemutatás, vonzerő, vonzóság)

Erről bővebben fogok beszélni, de ez az egyik leggyakrabban említett rangsor a kiszivárogtatásban. A NavBoost a felhasználói viselkedés kattintási naplóin alapuló újrarangsorolás. A Google ezt sokszor cáfolta, de egy közelmúltbeli bírósági eljárás kénytelen volt elárulni, hogy elég erősen támaszkodnak a kattintási adatokra. 

A legérdekesebb rész (ami nem meglepő), hogy a Chrome-adatokat kifejezetten használják. Szerintem ez az Android készülékekre is kiterjed.

Ez érdekesebb lenne, ha behoznánk a webhely minőségi pontszámának szabadalmát. A linkeknek aránya van a kattintásokkal, és a kiszivárogtatott dokumentumokban elég világosan látjuk, hogy a témák, a linkek és a kattintások között van kapcsolat. 

Bár itt nem tudok következtetéseket levonni, tudom, hogy a Google mit osztott meg a Panda algoritmussal kapcsolatban, és mit mondanak a szabadalmak. Azt is tudom, hogy Panda, Baby Panda és Baby Panda V2 szerepel a kiszivárogtatásban. 

Ha tippelnem kellene, azt mondanám, hogy a Google a hivatkozó domaint és a kattintási arányt használja a pontszámok lefokozásának meghatározásához. 

a Google csak a dokumentum utolsó 20 verzióját használja. Ha frissít egy oldalt, megvárja a feltérképezést, és 20-szor megismétli a folyamatot, akkor hatékonyan kinyomja az oldal bizonyos verzióit. 

 • A rossz navigációs élmény rontja a pontszámot.
 • A helyazonosság rontja az olyan oldalak pontszámait, amelyek olyan helyhez próbálnak rangsorolni, amely nem feltétlenül kapcsolódik az Ön helyazonosítójához.
 • Azok a linkek, amelyek nem egyeznek a céloldallal, rontják a pontszámot.
 • A felhasználói kattintás elégedetlensége rontja a pontszámot. 
 • Hány nap alatt fedezték fel ezeknek a kifejezéseknek a 80%-át” egy érdekes.
 • A dokumentum összes horgonyának spam-frakciója (valószínűleg linkfarm-észlelési taktika – oldalanként kevesebb linket adjon el).
 • A spamhorgony felfedezésének átlagos napi aránya.
 • Hány spam kifejezés található a horgonyokban az egyedi domainek között.
 • Az URL-hez tartozó megbízható források teljes száma.
 • A spam kifejezéseknek megfelelő horgonyszöveggel rendelkező megbízható horgonyok száma.
 • A megbízható példák egyszerűen a megbízható források listája.

Kombinált büntetés a horgony módosításáért. Ez nem link vagy tekintély lefokozása. Ez a partitúra lefokozása kifejezetten a horgonyhoz kötve. A horgonyoknak nagy jelentősége van.

A rövid tartalom rangsorolható tényező.

Meglepetés, meglepetés! A rövid tartalom nem egyenlő a gyenge tartalommal. Érdekes módon a rövid tartalmakra más pontozási rendszer vonatkozik (nem teljesen egyedi, de bizonyos mértékig eltérő). 

Úgy tűnik, hogy a friss linkek felülmúlják a meglévő (régebbi) linkeket.

Ez egy kicsit meglepett, és lehet, hogy félreértem a dolgokat. A freshdocs, a linkérték szorzója szerint az újabb weboldalak linkjei jobbak, mint a régebbi tartalomba beillesztett linkek.

Minőségi NsrNsrData

Az alábbiakban felsorolunk néhány pontozási tényezőt, amelyek leginkább kiemelkedtek az NsrNsrData dokumentumból.

 • titlematchScore: Az egész webhelyre kiterjedő címegyezési pontszám, amely jelzi, hogy a címek mennyire egyeznek a felhasználói lekérdezésekkel. (Soha nem is gondoltam arra, hogy az egész webhelyre kiterjedő címpontszámot lehetne használni.)
 • site2vecBeágyazás: A word2vechez hasonlóan ez is egy egész webhelyre kiterjedő vektor, és lenyűgöző látni, hogy itt szerepel.
 • pnavClicks: Nem tudom, mi az a pnav, de feltételezem, hogy ez a felhasználói kattintási adatokból származó navigációs információkra vonatkozik.
 • chromeInTotal: A webhely egészére kiterjedő Chrome-nézetek. Egy adott oldalakra épített algoritmushoz a Google határozottan szereti az egész webhelyre kiterjedő jeleket használni.
 • chardVariance és chardScoreVariance : Úgy gondolom, hogy a Google webhelyszintű chard-pontszámokat alkalmaz, amelyek az Ön tartalma alapján jósolják meg a webhely/oldal minőségét. A Google bármilyen módon méri az eltéréseket, amit csak elképzelhet, ezért a következetesség kulcsfontosságú. 
 1. Érdemes beruháznia egy jól megtervezett, intuitív architektúrával rendelkező webhelyre, hogy optimalizálhassa a NavBoosthoz.
 2. Ha van olyan webhelye, ahol a SEO fontos, távolítsa el/blokkolja azokat az oldalakat, amelyek nem aktuálisak. Kontextus szerint áthidalhat két témát, hogy megerősítse az aktuális kapcsolatokat. Mindazonáltal először meg kell határoznia a céltémát, és biztosítania kell, hogy minden oldal jól teljesítsen azáltal, hogy optimalizálja mindazt, amit a dokumentum alján megosztok (Technikai SEO audit lényeges).
 3. Mivel a beágyazásokat oldalanként és webhelyszinten használjuk, fejléceinket a lekérdezések köré kell optimalizálnunk, és a címsor alatti bekezdéseket világosan és tömören kell válaszolnunk ezekre a kérdésekre.
 4. A kattintások és megjelenítések összesítése és alkalmazása aktuális alapon történik, ezért érdemes több olyan tartalmat írnia, amely több megjelenítést és kattintást érhet el. A kiszivárgott dokumentumok szerint még akkor is nyerni fog, ha csak a megjelenítések és a kattintások száma miatt törődik, ha jó élményt nyújt, és összhangban van a témabővítéssel.
 5. A szabálytalanul frissített tartalomnak van a legalacsonyabb tárolási prioritása a Google számára, és határozottan nem jelenik meg frissen. Nagyon fontos a tartalom frissítése. Keressen módokat a tartalom frissítésére egyedi információk, új képek és videotartalom hozzáadásával. Célja, hogy két legyet öljön meg egy csapásra az „erőkifejtés-számítások” mutató magas pontszámával.
 6. Bár nehéz fenntartani a jó minőségű tartalmat és a közzétételi gyakoriságot, ennek megvan a jutalma. A Google webhelyszintű chard-pontszámokat alkalmaz, amelyek előrejelzik a webhely/oldal minőségét az Ön tartalma alapján. A Google bármilyen módon méri az eltéréseket, amit csak elképzelhet, ezért a következetesség kulcsfontosságú. 
 7. A teljes webhely megjelenítései a minőségi NSR-adatok részét képezik. Ez azt jelenti, hogy értékelnie kell a benyomások növekedését, mivel ez jó jel.
 8. Az entitások nagyon fontosak. Megemlítésre kerülnek az entitások kiemelési pontszámai és a legfontosabb entitásazonosítás. 
 9. Távolítsa el a gyengén teljesítő oldalakat. Ha a felhasználói mutatók rosszak, egyetlen hivatkozás sem mutat az oldalra, és az oldalnak bőven volt lehetősége a gyarapodásra, akkor ezt az oldalt meg kell szüntetni. A webhelyszintű pontszámokat és a pontozási átlagokat a kiszivárgott dokumentumok végig említik, és ugyanolyan értékes a leggyengébb láncszemek törlése, mint az új cikk optimalizálása (bizonyos kikötésekkel).

Összefoglaló

 1. Tartalom minősége és E-A-T: Az E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) elvek továbbra is kulcsfontosságúak (kulcsszókutatás). A kiszivárgott dokumentumok megerősítik, hogy a Google nagy hangsúlyt fektet a tartalom szakszerűségére, hitelességére és megbízhatóságára. Ez különösen fontos a „Your Money or Your Life” (YMYL) témakörökben, ahol a pontatlan információk jelentős kockázatot jelentenek.
 2. Linkek és hivatkozások: A minőségi backlinkek továbbra is lényegesek, de a Google algoritmusai egyre jobban felismerik és semlegesítik a mesterségesen generált linkeket. A természetes, releváns linkek értéke megnövekedett, különösen olyan forrásokból, amelyek magas E-A-T pontszámúak.
 3. Felhasználói élmény (UX): A felhasználói élmény javítása kritikus fontosságú. A Google hangsúlyozza a gyors betöltési időket, a mobilbarát kialakítást és a könnyű navigációt. A Core Web Vitals mutatók is jelentős szerepet kapnak az értékelésben.
 4. Friss tartalom és aktualitás: A friss és releváns tartalom előnyt élvez a rangsorolásban. A Google algoritmusai figyelik a tartalom frissítéseit és az új információk hozzáadását, különösen a gyorsan változó témakörökben.
 5. Keresőszándék és kontextus: A keresőszándék pontos megértése és a releváns tartalom biztosítása kiemelt fontosságú. A Google egyre inkább a felhasználói keresések mögötti szándékra koncentrál, és ennek megfelelően rangsorolja a találatokat.

Az elmúlt időszakban a Google szivárgása számos fontos információt hozott nyilvánosságra a keresőoptimalizálás (SEO) jövőjéről és az iparági trendekről. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb megállapításokat és javaslatokat a cikk alapján:

 1. Mesterséges intelligencia (AI) és generatív AI integrációja: A mesterséges intelligencia szerepe az SEO-ban egyre nagyobb. A generatív AI-t fel lehet használni tartalomkészítéshez, PPC kampányokhoz és adatelemzéshez. Az AI segíthet azonosítani a tartalomban lévő hiányosságokat és javítani annak minőségét nagyobb léptékben​
 2. Tartalomminőség javítása: Az AI nemcsak a tartalom előállításában, hanem annak optimalizálásában is hasznos lehet. A jó minőségű, informatív és hasznos tartalom előállítása továbbra is kulcsfontosságú marad. Az AI segíthet az eddig figyelmen kívül hagyott kérdések megválaszolásában és a tartalom értékének növelésében​.
 3. Bejövő linkek (backlinks) szerepe: Bár a linkek továbbra is fontosak az SEO-ban, a minőségük még inkább hangsúlyos. Az alacsony minőségű linkek helyett a minőségi, releváns és megbízható forrásokból származó linkek megszerzése a cél
 4. Technikai SEO és algoritmus frissítések: A Google algoritmus frissítései folyamatosak, és ezek jelentős hatással lehetnek a rangsorolásra. Fontos, hogy a webhelyek technikai szempontból is jól optimalizáltak legyenek, és megfeleljenek a legújabb algoritmus követelményeknek, különös tekintettel a felhasználói élményre és a tartalom minőségére​
 5. Nemzetközi SEO: A nemzetközi SEO különleges kihívásokat jelent, például a hreflang címkék helyes használatát és a lokalizációs hibák elkerülését. A decentralizált marketingstratégiával rendelkező globális ügyfeleknél különösen oda kell figyelni ezekre a tényezőkre​.
 6. E-kereskedelem és tartalommarketing: Az e-kereskedelmi oldalak számára a SEO továbbra is kiemelkedően fontos, különösen a termékoldalak, kategóriaoldalak és a felhasználói vélemények optimalizálása terén. Az AI használata itt is hasznos lehet a termékértékelések és összefoglalók generálásában, amelyek segítik a felhasználói döntéseket​ Az SEO jövője az AI integrációján, a minőségi tartalom létrehozásán és optimalizálásán, valamint a technikai SEO követelményeinek való megfelelésen múlik. Az új technológiák és algoritmus frissítések folyamatos figyelemmel kísérése és adaptálása elengedhetetlen a sikeres SEO stratégiához.

Fontos megjegyezni, hogy nem tudjuk, hogy a Google milyen mértékben használja ezeket a pontozási tényezőket. Az algoritmus nagy része titkos. Se, azt, hogy melyiket használták-e, mikor, milyen eredménnyel, van, ami nem is került alkalmazásra ez nem tudható