Info: 17 év, 180+ WP, 110 Woo oldal alapján. Valamint leginkább ügyfél elégedettség (80%) és személyes véleményem (20%) alapján súlyozva, top-listák tesztelése a gyakorlatban, ügyfelekkkel A-B teszt, visszajelzések, sikeresség, CRO, ROI és személyes csapat eredményessége alapján. (2024-től már mindenki számára hozzáférhetővé tettem, eddig csak havi díjas SEO ügyfeleknek lett megosztva. Valójában közkincs és igyekszünk hetente vagy havonta legalább átnézni, validálni az új infokat, visszajelzéseket. Az hogy van egy lista nem jelenti azt hogy valaki helyesen be is tudja kötni és megfelelően tudja is értelmezni, ha ebben segítség kell keress meg minket. (zárójelben a dátum a legutolsó frissítés dátuma). Kritikát és visszajelzést szívesen várunk.

 1. .hu
 2. .com
 3. .co
 4. .org
 5. .net
 6. .info
 7. .biz
 8. .io
 9. .us
 10. .ca

Szempontok:

 • A legfontosabb kulcsszavunkat érdemes a domain névbe foglalni, ha az nem túl hosszú (kötőjellel vagy nélküle).
 • 2024-ben is elsősorban a brandnév netalán a + kulcsszó, vagy 2-3 Long Tail kulcsszó (15 karakterig) ajánlott (kulcsszókutatás vagy domain név AI generátor segítségével).
 • Számokat és egyéb extra karaktereket teljesen mellőzzünk.
 • Ékezetes domain: csak ha az ékezet nélküli is a miénk (elperelhető).
 • 2012-től egyedi domain végződés igényelhető (1.000 – 185.000 $, pl.  .hotel vagy .shop stb.) = nem rentábilis.
 • Felső szintű domain végződésű (TLD): prioritás élvez az adott nyelvi végződés: ccTLD = .hu. Persze a .gov, .edu .mil azaz állami, oktatási, katonai domain végződéseket nem számolom bele, amúgy azok a legjobbak, de ezek nem igényelhetők, innen csak backlink szerzés miatt hatásosak. (2024.05.23.)

 1. HostGator
 2. GoDaddy
 3. Namecheap
 4. Network Solutions
 5. Domain.com

Tanácsok:

 • A tárhelyszolgáltató a fontosabb, mint domain regisztrátor, ez utóbbi csak akkor, ha szándékosan domain vásárlásba fogunk (ha van valami oka a domain-ek vételének)
 • majdnem minden minőségi tárhelyszolgáltatónál lehet domaint is vásárolni, sokaknál jár is a tárhelyhez egy ingyenes domain is.
 • Most vásárolni kívánt új domain (vagy parkoló domain) vásárlása, majd átirányítása egy meglévőre = nem ér szinte semmit sem: ha nincs rajta tartalom (soha sem volt), nincs rámutató link, nincs kellő életkora (8+ év). (2024.05.21.)

 1. Rackforest
 2. Elin
 3. Hostinger
 4. Nethely
 5. Sybell
 6. Maxer
 7. Ruffnet
 8. Profitárhely
 9. Versanus
 10. Mhosting

Esetleg: Websupport > Ntit. Itt nem volt nehéz a lista, mert sajnálatosan annyi rossz hazai tapasztalat és kontár cég van, hogy könnyebb kiválasztani, ki az, aki jó, mint leírni, aki nem. Sajnos az ügyfelek zömének fogalma sincs és bedől az olcsó domain vásárlása mellett a tárhely csábításának is. Így a jó példák az első 10-nél szinte személyes/ügyfeleim elégedettségi sorrendje dönt (95%), de az elég szubjektív is lehet

Pár szempont, amire érdemes figyelni:

 • Mire lesz használva (webshop, weboldal, milyen CMS rendszer SEO szempontokból stb.)
 • Tárhely mérete, adatbázis-használat, e-mail fiókok száma és mérete, saját .htaccess futtatási lehetőség, időzített feladatok elhelyezésének lehetősége (cron)…
 • Jó ügyfélszolgálat (valós telefonos és e-mailes esetleg ticket reális válaszadási idő (4h)
 • Gyorsaság, innovációs újítások mihamarabbi alkalmazása, pl.: SSD Raid, Private Cloud, Vmware (vSphere), Ingyenes SSL tanúsítvány stb. Fokozott FTP biztonság.
 • Saját virtuális FTP szerver, FTP vírusszűrés, e-mail-vírusszűrés, spamszűrés.
 • Php verzió váltás, php 8.3+ support, Http/2 vagy http/3, LiteSpeed szerver, Free CDN, RAM/SSD/CPU arány, SSH, CPU (events/sec), Native IPv6 Support, korlátlan tárhely kapacitás és korlátlan sávszélesség, ingyenes klónozás… (2024.05.23.)

 1. Chemicloud
 2. Namehero
 3. Scalahosting
 4. Rocket.net
 5. Fastcomet
 6. HostArmada
 7. Krystal
 8. Grindpane
 9. RunCloud
 10. Servebolt

Továbbiak: Nexcess > A2 Hosting > Cloudways > Mechanicweb > JohnnyVPS ebben a sorrenedben. Nagy terheltségre (pl. nagy termékszámú Woo 40.000+) ezek közül javaslok: Servebolt > UpCloud > Cloudways > Presslabs (sorrend az igényektől is függ). Miből írom ezt? Az ügyfeleink véleménye szerint és Patrick Gallagher, Ben Gabler, Kevin Ohashi tárhely-benchmarkjai nagyon sok tanácsot adtak, ami alapján teszteltük őket (köszönet a lelkes ügyfeleknek is). Nagyon sok ismert neves cég, óriási nagy csalódás volt és ma is az.

Ami előny:

 • Weboldalak száma: korlátlan
 • Szerver típus: Cloud/private cloud
 • Core/Ram: 3+ core/3+GB felett már elfogadható, de legjobb a korlátlan (Scala, Krystal)
 • Tárolási típus: 50+ GB felett jónak mondható, de legjobb a korlátlan NVMe
 • Adatbázis: MariaDB
 • Object cache: Redis / redis Pro
 • Data center: 10+
 • Szerver / php processzor: Litespeed
 • Php munkaállomás: korlátlan
 • Memória limit: állítható, skálázható
 • Cache plugin: Litescpeed cache, Flying press
 • CDN pops: 200+ Free CloudFlare CDN (+Cloudflare Railgun) legjobb a Cloudflare Enterprise
 • További előnyök: Riverse proxy, Full page cahache, Smart routing, Argo, WAF, kép optimalizálás, auto konfig, Memcached, APC, OPCache, Leverage Browser Caching, GZIP Compression, CSS/JS/HTML Minification, SSH and SFTP, Preinstalled GIT, Custom Cron Jobs, unlimited MySQL Databases. Valamint ár-érték arány, válaszolási idő, biztonsági másolat, free SSL, HTTP/3, napi adatbázis mentés, Imunify360 Proactive Defense, Malware ellenőrzés/eltávolítás, spam szűrő, Rebootless Secure Kernel. (2024.05.23.)

 1. BlogVault
 2. WPStageing
 3. Snapcreek Duplicator
 4. UpdraftClone
 5. All-in-One WP Migration
 6. WP Stagecoach
 7. WP Time Capsule
 8. BoldGrid
 9. WPvivid Backup

Függ: kinek, mire van szüksége, az alap stageingtől a rendszeres backupig, lehet válogatni, szerintem ez jó sorrend, nekem bevált, de mivel nem vagyok hardcore-fejlesztő, lehet, hogy másnak más a tapasztalata. (2024.05.22.)

 1. Breakdance
 2. Oxygen
 3. Kadence Blocks
 4. GeneratePress
 5. Spectra
 6. Bricks
 7. Livecanvas
 8. Brizy
 9. Zion
 10. Pinegrow

Az első 5 szinte mindegy, nem nagyon lehet mellé lőni. Azért a további sorrend (kizárólag a fentiek után, bár ezeket nem javaslom már annyira): SeedProd > Thrive Architect > Themify Builder > Elementor > Builderius > Stackable > Genesis > Astra >Beaver Builder > Visual Composer (WP Bakery) > Nimble > Cwicly > Getwid > Live Composer > Blocksy > GreenShift > Neve > Divi > SiteOrigin > Avada. Fontos szempont: a kevés script és a SEO-barát és az egyszerű, átlátható kezelhetőség, gyors betöltődés, csak annyi CSS/JS-t használjon amennyi éppen szükséges, darg-and-drop és html szerkeszthetőség, letisztult design. Megvalósíthatóság, könnyű kezelés, flexibilitás. Az Elementor/Divi marketing lufi már a múlté, egy valóban jó tudású WP-fejlesztő nem ezekkel dolgozik, ezeket a junior tudású fejlesztők használják – többségében, tisztelet a kivételnek), nekünk csak szenvedés lesz a sebesség és a SEO hatékony beállítása + az ügyfél többet kell fizessen. Ezek miatt a régebbi dolgok már igencsak idejét múltak és nem haladtak elég gyorsan a felhasználók igényével: mind minden itt is személyes tapasztalat: 170+ WP/Woo SEO, 17 év alatt. (2024.05.04.)

 1. Sucuri Security Pro
 2. AIOS Premium
 3. BulletProof Security Pro
 4. MalCare Security Pro
 5. Shield Security Pro
 6. Wordfence Security Premium
 7. Jetpack Security Pro
 8. CleanTalk Site Security
 9. Defender Pro
 10. WP Cerber Security Premium

Ezek után további fizetős védelmi megoldások: SecuPress Pro > Patchstack > SolidWP Pro. Ha spúr vagy és kockáztatod a feltörést és a malware támadást, akkor legalább valami elfogadható és hatékony ingyenes védelmet tegyél fel (én csak ideglenesen ajánlom): AIOS free > BulletProof Security free > WP Cerber Security free. Teljesen világos (legalább számomra), hogy egy magára valamit adó cég/magánszemély foglalkozik a saját számítógépének és az ügyfelének vagy magának WordPress oldalának hatékony védelmével (a jó tárhely védelmi beállítások + CDN + RCP + rest api + erős password mellett). Mint ahogy egy lakást, autót, céget is szokás őrizni/védeni, kamera, megfigyelőrendszer, egyebek, itt is a pro védelem megéri azt hogy több százezer forintba fájjon a visszaállítás (bár magyar virtus, miatt okosba módon, na pont ez az egyik amin nem szabad spórolni). WP/Woo esetében elengedhetetlen a minőségi (fizetős!) védelmi plugin, és itt is, mint a PC-s internet security-k közt nagy a különbség az ingyenes és a Pro (fizetős) szolgáltatások közt. Még egy kis KKV esetében is ennyit megér a biztonsága egy cégnek – szerintem. (2024.05.21.)

 1. VWO
 2. Mouseflow
 3. Smartlook
 4. MS Clarity
 5. Crazy Egg
 6. Hotjar
 7. Lucky Orange
 8. Capturly
 9. NotifyVisitors
 10. Attention Insight

Az első 4 szubjektív lehet, de kb. ezek közül kerül ki a legjobb. Változó, mikor mit használunk. (2024.05.22.)

 1. MonsterInsights
 2. Google Analytics
 3. Analytify
 4. ExactMetrics
 5. Woopra
 6. Mixpanel
 7. Heap
 8. WP Statistics
 9. 10Web
 10. Matomo

Itt is nagy a szórás, kinek mire van szüksége, az első 5 azért kielégítő az alapvető szempontokból. (2024.05.20.)

 1. LiteSpeed Cache – Free (csak LiteSpeed szerver esetén ajánlott)
 2. Perfmatters – Premium
 3. Swift Performance – Premium
 4. Flying-press Personal
 5. Autoptimize – Pro, Single
 6. WP Rocket Single
 7. Comet Cache – Pro
 8. W3 Total Cache – Pro
 9. Hummingbird – Pro, Basic
 10. WP Fastest Cache – Premium, Bronze

Top-10 után: Nitropack – Business > Hyper cache > Breeze > Swift Performance Light – Free > WP Optimize – Strater > WP Super Cache – Free. Itt is mint a vírusirtóknál és a WP védelmi moduloknál, a Prémium vonal sokkal hatékonyabb (többnyire), bár ez azért sok tényezős (tárhely, php, pluginok száma stb.). Sebesség optimalizálás szükséges, ma már mindegyikhez szinte ma már elengedhetetlen a http/2 bár inkább http/3 + a CDN + avif és a webp képoptimalizálás. Érdekes megoldás a FastPixel. Sorrend elég friss, mivel sok ilyen jellegű megkeresés van. Fontos szempont, hogy ezt fejlesztővel átbeszélve vagy biztonsági mentés után érdemes ezzel a beállításokkal foglalkozni, mert okozhat nagy összeakadásokat is (manuálisan ne fogjunk bele, ha nem vagyunk legalább középszinten tisztában a WordPress fejlesztésével). A sorrendről az első 4 szokott nálam cserélődni, sőt néha a Lightspeed jobb eredményt ér el, mint némely fizetős verzió. (2024.05.20.)

 1. Akami
 2. CacheFly
 3. KeyCDN
 4. CloudFront
 5. Fastly
 6. Cloudflare
 7. CDN77
 8. Vercel
 9. Bunny CDN
 10. QUIC.cloud

Tartalék: Google Cloud CDN > Imperva CDN > StackPath (MaxCDN) > Microsoft Azure CDN. Itt is lehetnek véleménykülönbségek, de a lényeg, hogy legyen: már egy kisebb KKV esetében megéri, egyrészt a biztonság és a gyorsaság miatt, plusz jobbra van http/2 néhol http/3 beállítás is. Kisebb hazai oldalak, akik csak magyar közönséget szolgálnak ki és nem Woo, hanem csak egyszerű üzleti oldal esetében nem feltétlenül kell, bár ártani nem árt, soknak az ingyenes szolgáltatása is bőven jobb, mint némely tárhelyszolgáltató által nyújtott lehetőségek.Tipp: CDN sebesség mérés. (2024.05.20.)

 1. Smush PRO
 2. Imagefy
 3. ShortPixel Unlimited
 4. WP Compress Starter
 5. Optimole Starter
 6. Converter for Media PRO
 7. EWWW Image Optimizer Standard
 8. Cloudimage Personal
 9. Kraken Micro/Basic
 10. Robin image optimizer Short

Legjobb kép-file formátum 2024-ban: avif és a webp. Fontos, hogy legyen, hacsak nem mentünk a PS-ben tökéletesen vagy már eleve kép kbyte és a pixel helyesen van méretre igazítva avif-ot vagy a webp-t (és a kép file név is kisbetű, kötőjel, ékezet mentesen legyen). Javasolt az ingyenes verziót próbálni és venni 1-2 hónapot és az összes képet (amennyire szükség van) optimalizálni, ha kész: megtartani/törölni a plugint vagy downgrade-elni. (2024.05.22.)

 1. Media File Renamer – Pro
 2. File Renaming on Upload
 3. Media File Renamer – Free

Futottak még: Phoenix Media Rename – Free. Ha már megtörtént a baj: nem jól lettek elnevezve a képek (az alapok helyesen: kisbetűvel, kötőjellel, ékezet nélkül, különleges karakter nélkül, szóköz nélkül), akkor érdemes átneveztetni egy pluginnal, vagy automatikusan (az többnyire a manuális a célszerűbb, 2024.05.20.)

 1. Rank Math – Pro
 2. AIOSEO – Pro
 3. Yoast SEO – Pro
 4. SEOPress – Pro
 5. Zynith SEO – Pro
 6. WP Meta SEO – Pro
 7. Slim SEO – Freelancer
 8. Schema – Pro
 9. The SEO Framework – Pro
 10. Premium SEO Pack – Pro

Tartalék: SEO Key – Pro > Ahrefs SEO > SmartCrawl. Az első kettőben vannak átlagon felüli jó tapasztalataim, a többi relatíve egyformán átlagosak (Yoast-ot évekig használtam, mára már csak árnyéka önmagának a Pro sem tud sokkal többet). Top-3-on kívül, vannak bennük pár jó dolog, de összességében bonyolultabb a kezelésre nem jók: vagy nem aktualizált dolgokat mutatnak, vagy éppen belassítják az oldalt, a sok (majdhogynem felesleges) elemző analitikájukkal. Keresőptimalizálás egy része csak ez amit ezek a pluginok tudnak, sok elavult, nem pontos, helytelen adatokat ad és nem annyira lényeges a meta tagok kitöltése, mint anno. A Hubspot és az Ahrefs remek, de relatíve drága (mármint maga a plugin ingyenes, de a szolgáltatások drágák, igazából persze nagyon jók, de nem KKV szintekre valók). Soknál már a Free/Lite-verziók szakszerű használata is sokat ér(ne), ám az ügyfelek jelentős zöme (tisztelet a kivételnek), felteszi nem állítja be jól és nem is jól használja: ilyenkor érdemes SEO-sal átnézetni, pár oktató, tanácsadó órát venni tőle. (2024.05.20.)

 1. MailPoet
 2. MailChimp
 3. MailerLite
 4. Mailster
 5. Newsletter
 6. OptinMonster
 7. Icegram
 8. Jackmail
 9. Bloom
 10. Sendinblue

Futottak még: Thrive Leads > MailOptin > WP Mail SMTP. Igények függvényében azért eléggé tud változni a sorrend, bár az első elég jók, míg a többi a rés piacot vagy kisebb hiányosságokat kihasználva próbál meg piaci részesedést kiharcolni. Fontos infó: Ki mire használná, mielőtt döntés születik: Ideális stratégiában az OptinMonster inkább marketing/média ügynökségeknek, webáruházaknak hasznosabb és az előfizetők gyűjtésére, míg a MailPoet, Mailchimp, Newsletter, Mailster és a többi pedig az e-mailes marketing kampányok felépítésére szolgál. (2024.05.20.)

 1. WPForms
 2. Gravity Forms
 3. Formidable Forms
 4. Ninja Forms
 5. Contact Form 7

Itt elég határozott a véleményem a sorrendről, többet nem is szükséges listázni, mindegyikkel meg lehet oldani a legfontosabb egyedi igényeket, ha ezekkel nem sikerül, akkor egyedi fejlesztés jön. (2024.05.20.)

 1. VWO
 2. Google Optimize
 3. HubSpot’s A/B Testing Kit
 4. Freshmarketer
 5. Optimizely

Nincs túl sok tapasztalatom bennük, mindegyikkel 1-2x dolgoztam. Sajnos a cégek nem foglalkoznak ezzel, pedig szükséges a konverzióoptimalizálás szempontjából. (2024.05.20.)

 1. Berhta AI
 2. GPT AI Power
 3. 10Web AI Assistant
 4. Inkrofall
 5. WordLift
 6. AI Mojo
 7. Aiomatic
 8. ContentBot AI Writer
 9. WatsonFinds
 10. MyCurator

Tartalékok: Quttera > WoowBot > AI Engine PRO. Sajnos sok megszűnt az elmúlt években (még korai volt a felhasználóknak, akik az alapbeállításokkal is bajlódtak). De a Chat GPT őrület óta lett pár valóban hasznos (2024.05.20.)

 1. Hubspot CRM
 2. Fluent CRM
 3. WP ERP
 4. UpiCRM
 5. Presspoint CRM
 6. Zoho CRM
 7. Agile CRM
 8. Jetpack CRM
 9. vCita CRM
 10. Bitrix24 CRM

Nincsen olyan sok tapasztalatom benne (mert nem ez a szakterületem), mégis sokszor kell nemzetközi oldalakra ajánlani. (2024.05.20.)

 1. Monday.com + Slack
 2. ClickUp + Slack
 3. Basecamp
 4. Trello Business + Planyway
 5. Asana + Instagantt

Igények függvényében igencsak szerteágazó (pár fős cégnél 3-8 a fentiek bőven megfelelnek + erősen javasolt a Gantt-chart integráció megléte: az ügyfelek és a transzparencia miatt), persze még számos remek szoftver van, csak néhányat, amit ritkábban használtam/esetlenként használunk, ügyfél-kommunikációra főleg más céggel együttműködve (nagyon nem mindegy ki, és mire kell, hogy használja): Clockify, Teamwork, Evernote Business, GanttPro, TeamGantt, Wrike, LiquidPlanner, Paymo, Confluence, Zoho Projects, Jira. (2024.05.20.)

 • 480+ referencia
 • 25+ CMS SEO
 • 17+ év SEO tudás
 • 4+ kolléga
 • 650+ domain
 • 110+ SEO oktatás
 • 38+ SEO előadás
 • 3+ médiacég