Miért fontos a keresőoptimalizálás? SEO siker mennyire gyors?

SEO és amit egy ügyfélnek tudni kell

SEO és a bizalom

Tanulmányok kimutatták, hogy a felhasználók 91,5%-a meg sem nézi meg a keresési eredmények (SERP) 2. oldalát és több mint 30%-uk kattint azonnal a legelső találati eredményre!

A sebesség optimalizálás a responzivitás mellett kiemelten fontos: a  Walmart állítása szerint átlagosan minden 0,1 másodperc javítás 1% konverzió növekedést okozott.

Itt van egy példa annak beigazolására a Forbes-tól, hogy a SEO megéri-e?: “Szorozzuk meg a kulcsszó keresési mennyiségét a várható átkattintási/átváltási arányt, az átlagos megrendelési értékek szerint (kulcsszóválasztási mennyiség szorozva várható átkattintási arány x átlagos átváltási arány x átlagos rendelési érték).

Tegyük fel, hogy: ‘digitális marketing ügynökség’ kifejezésre törekszünk. Ahrefs.com szerint: “digitális marketing cég” kifejezést 900 alkalommal keresik az érdeklődők/hó.

Megéri-e a SEO?

Google-on az első oldalra vonatkozó keresési pozíciók várható átkattintási aránya 2% körül van: ha átlagosan 2,000 USD havonta a keresési kulcsszó esetében. Most tegyük ezeket a számokat az egyenletünkbe, feltételezve, hogy a kívánt kulcsszóvariáns kifejezést az 1. helyre tudjuk juttatni. Ha 900/hó keresést 36,5%-os átkattintási idővel és 2% konverziós arányszámmal szaporítunk és a 2,000/hó dollárral többszörösen megszorozzuk: 13,140 USD-t fog kapni. “digitális marketing cég” 23-as rangsora havonta 108 dollárt ér, míg az 1. rangsor havi 13,140 dollárt ér.

Megéri-e a SEO?

Ha összeadjuk az összes 12 hónapot, évente $ 15,876 értéket kapunk. Az év első nettó vesztesége 8,124 dollár.

Megéri-e a SEO?

Most, ha mind a 12 hónapot a 13-24-es hónapról vesszük össze, évente 66,960 dollárt kapunk. Keresőoptimalizálás költsége továbbra is konzisztensek a havi 12,000 dollár, azaz 12 hónapos időszak alatt. Most a második évben a nettó nyereség 42,960 dollár, a teljes nettó nyereség 32,640 dollár alatt két év alatt. Tehát a SEO megéri szakértő bevonásával.”

Remek hír az; hogy Magyarországban keresőoptimalizálás ára illetve a havidíjas keresőoptimalizálás is jóval alacsonyabb, és a versenytársakat is ennél korábban be lehet előzni, és a konkurencia és a piac sem ennyire kiélezett, mint az angol nyelvterületen + keresőoptimalizálási szakértő díja is kedvezőbb.

Keresőoptimalizálás ma nélkülözhetetlen új weboldal/webshop indulásánál. Aki kihagyja, vagy későn eszmél: azt Google is kihagyja. Sok ügyfél régebbi honlapja után mostanság szánja el magát: megkeres végre egy keresőoptimalizálási szakértőt, mert csökken a látogatottsága… Holott megelőzhető mindez, csak tudni kell, mi változik és mik az alap dolgok amire figyelni érdemes. Google értékeli, ha az indexelés előtt elkészül a szakszerű SEO, ezért is különösen fontos, még a grafikai vázterveknél, tervezési fázisban SEO tanácsadó bevonását kérni, mivel sokkal jobb pozícióban indulhat el a weboldal, ha a keresőoptimalizálás megfelelő, vagyis legalább az alapvető keresőoptimalizálási feladatok rendbe vannak téve és hibamentesek. Mindez miért fontos? Ha nem szeretne 2-3 hónapot várni, míg a weboldala/webáruháza relatíve jó pozíciót ér el, akkor kutass fel SEO expert szakembert, ő átlátja a helyzetet és mihamarabbi megtérülést hoz.

A SEO 2018-ban is mindig innovációhoz tartozik, habár ez a piaci szegmenstől és az iparágtól is függ: de általában az 1. pozíció a kattintások 33%-ot, a 2. pozíció 17%​​-ot, a 3. pedig 11%-ot kap.

Manapság a tartalommarketing, a közösségi média marketing, az online PR és a keresőoptimalizálás és a felhasználói élmény és érték közötti vonal halványabb, mint valaha. Keresőoptimalizálás összekapcsolódik az online szakterületekkel: ezért a jó SEO tanácsadó mindent összefüggésében lát és vizsgál.

240+ SEO algoritmus halmazában minden mindennel összefügg: Responsive Web Design, betöltődési sebesség maximalizálása, kép + JS, CSS, Gzip, Html tömörítése, optimalizálása, HTTPS (SSL) + HTTP/2, képek optimalizálása, H-tag-ek, sitemap.xml, robots.txt, Google-friendly URL, schema.org, microdata, Open Graph, Dublin Core, hreflang, böngésző gyorsítótárazás, Globális és Meta tag(ek) title, description pixel alapú szakszerű használata, egyedi minőségi és releváns tartalom (2500+ szavas), Domain Authority, URL Rank, Page Authority, RankBrain/BERT, AMP, szofisztikált kulcsszókutatás, linkek (és anchor textek), közösségi médiából érkező linkek (+influencerek és evangelisták), egyediség (érzelem és személyesség) a weboldal/webshop tartalomban, UX és elköteleződés, felhasználó megbecsülése/megtartása, bizalom(szerzés) és biztonság és a GDPR, blog, vlog, video, hang alapú keresés + Chatbot (AI, ML), elemzés, kiértékelés/változtatás, AR/VR stb. – ezek mind azon dolgok, ami érzékeltetésnek kardinálisak azon célból, hogy a megrendelő belássa; megfelelő szaktudású keresőoptimalizálási szakértő jelentősen javíthat a weboldalon.

Ez a technikai SEO. Ehhez létfontosságú a SEO expert.

Az eredményorientált keresőoptimalizálási munkafolyamat ideális esetben ez 6-12 hónapos időtartam alatt történik, a legmegfelelőbb keresések legjobb kulcsszavaira koncentrálva, a legmagasabb minőségű potenciális ügyfeleket vonzzák be. Kritikus keresőoptimalizálási hibák helyrehozatala történhet akár percek alatt is (SEO expert tudja mihez és hogyan kell hozzányúlni) és a Google re-index 1 héten belül már eredményes is tud lenni (ahogy Picasso is percek alatt le tudott festeni valakit, de hát ahhoz egy egész életnyi tapasztalata + az a pár ráfordított percek kellettek).

A CRM, ROI és a KPI mérése időt és szaktudást és minőségi SEO szoftvereket igényel, ezért a legtöbb kisvállalkozás ezt nem teszi meg és nem akar fizetni. Ez az egyik módja annak, hogy biztosan tudjuk, a pénz, amelyet a vállalat befektet a honlapba, a tartalomírásba valamint a keresőoptimalizálásba, megtérülést produkál: Mérni kell! Analitika, hőtérkép, egérmozgások, felhasználói viselkedések különféle eszközön, videós rögzítések kielemzése, A/B-tesztek és KPI és ROI elemzések. Transzparens agilis szoftverekkel, lekövethetően akár perc alapú díjazással, havidíjas SEO alapon.

A kellő digitális jelenlét (+ a valós érték) fenntartása, helyezések figyelése/javítása felbecsülhetetlen: magára valamit is adó cég számára. Közösségi média szakértő, professzionális tartalomíró és SEO expert ott az ügyféllel közösen, annak érdekeit töretlenül viszik végig. Ők azok, akik segítenek elérni a kívánt (a helyzet adta) lehető legjobb Google eredményeket, beváltják a hozzájuk fűzött megelőlegezett bizalmat.

“A technikai SEO olyan, mint a számvitel”, mondja Burr Reedy. A bonyolult problémák megoldására szakavatott SEO szakembert kell(ene) megbíznia.

Miközben a mesterséges intelligencia (AI) és a tanuló algoritmusok (ML) és a keresőmotorok egyre jobban megismerkednek az információink feltérképezésével és a szokásainkkal ás szándékainkkal többnyire az emberek felügyeletével adják ki azokat a találatokat ami szerintük a leginkább releváns a felhasználóknak.

A “hozzon létre új weboldalt/webshopot + tartalmat” ma már ez édeskevés: ha azt senki nem találja meg. A tartalmat egy erős technikai SEO egészíteni ki. Keresőoptimalizálás fő célja az: még több bevételt generáljon vele az ügyfél és bizalmat érjen el a valódi érték átadásával – a felhasználói élmény javítása és sok egyéb szempont elengedhetetlen ma egy eredményes keresőoptimalizáláshoz.

 • A keresőoptimalizálási szakértő tudja, hogyan kell beszélni a fejlesztővel (az ügyféligények megismerése után).
 • A konverzióoptimalizálás érdekében a értenie kell (valamelyest) a fejlesztéshez a CMS-ekhez, a UX-hoz, az analitikákhoz az A/B teszteléshez a ROI és a KPI-hoz is.
 • SEO expert nemcsak (mára már elavulnak számító) letöltött vagy hírleveles-letölthető e-bookból, vagy Facebook csoportokban lévő különböző önjelölt szakértőktől ad hoc-tudás alapján dolgozik, hanem minőségi nemzetközi szakértőktől (pl. Brian Dean, Neil Patel stb.) vagy más hazai SEO expertekkel megosztott tudás-alapú tapasztalatokra is támaszkodik.
 • Legtöbb SEO szakértő naprakész a Search Engine Optimization aktuális információkkal (átlag 10-15 napi RSS hírt olvasnak csak ebből a témakörből + Google hivatalos oldalait is olvassa).
 • SEO szakértő pénzt takarít meg mert: megmondja a valós véleményét objektívan és tulajdonosi szemlélettel rendelkezik.
 • SEO szaktanácsadó elemez és összefüggésében látja a dolgokat, jobbára a legoptimálisabb CMS-t javasolja az ügyfélnek.
 • SEO expert már több ezer weboldalt vizsgált, több-százat keresőoptimalizált / SEO Auditot készített, jó esetben ugyanennyi ügyféllel személyesen is tanácsadást végzett.
 • Profi keresőoptimalizálási tanácsadó megérti a cég álláspontját és tudja: a Google-nek és a felhasználónak egyaránt lényeges kellően jól kommunikálni, betartva a fehér kalapos SEO irányelveket, szabályokat.
 • Technikai SEO szakértő már dolgozott ügynökségekkel, konferenciákon adott elő, vannak megtekinthető prezentációi és vállal személyes SEO oktatást is.
 • Valamirevaló keresőoptimalizálási szakembernek prémium keresőoptimalizálási szoftverei vannak, általában több is, de igény szerint a feladat komplexitásától függően kipróbál sok egyéb SEM/CRO/SMO/KPI/ROI szoftvert is.
 • A keresőoptimalizálási szakértő fejleszti a tudását, tanul másoktól, figyeli az új trendeket és irányokat, új ötletekkel, tanácsokkal áll elő.
 • SEO expert a főbb munkafolyamatokat maga végzi/felügyeli, a kis rész-munkákat adja ki a SEO junior kollégáknak.

Mindenki biztosra szeretne menni: a lehető legkevesebb pénzt fizesse ki a lehető legjobb eredményért. Kérdés ki a megfelelő SEO tanácsadó?

Aki fekete kalapos SEO taktikával első helyek egyikére varázsolja magát (mindenféle linképítési – erősen manipulatív technikával)? Aki az ügyfeleitől folyamatos sikerdíjat szeretne kicsikarni? Aki tömérdek SEO blogot ír és posztol és folyamatosan a közösségi médián lóg és ‘remek’ tippeket ad, de az ügyfelekre nincs már minőségi ideje és a megbízásokat csak junior alkalmazottainak/alvállalkozóknak adja ki? Aki e-bookokból, vagy online írásokból webfejlesztőből gyorstalpalón átképezte magát és most tanácsadó lett, mert volt pár munkája? Aki a cégnél beírta a meta tagokat és most ő mindent tud? Mindenki döntse el, kire bízza a pénzét és a cége értékének javítását.